Säkert har ingen missat att Sverigedemokraterna åter har tagit upp frågan om att lämna EU. Direkt efter det svenska valet föreslår Jimmy Åkesson  en folkomröstning om huruvida Sverige ska gå ur EU, eftersom vi 'betalar ofantligt mycket och får ofantligt lite tillbaka'. 
 
Men hur mycket är det där ofantliga och vad betyder det egentligen? 
 
Sverige betalar 1,8 % av våra totala skatteintäkter till EU-medlemskapet varje år. Vi betalar nästan minst, i Bulgarien och Lettland lägger man ungefär 3 % av skatteintäkterna på medlemsavgiften. Sverige får ju dessutom en del av avgiften tillbaka, i form av exempelvis regionalstöd
 
 
Varje svensk betalar 0.87 eurocent om dagen för att Sverige ska kunna vara en del av den Europeiska Unionen. Tack vare dessa pengar (som i svenska mått inte ens räcker till 1/4 cappuccino) får svenskar möjlighet att resa över hela EU på samma sätt som vi reser mellan Mora och Malmö. Svenska studenter kan studera i andra Europeiska länder utan kostnad, svenska konsumenter kan köpa varor och tjänster från hela Europa utan att behöva tvivla på hur säkra de är, och svenska företag når ständigt 500 miljoner potentiella kunder istället för endast de 10 miljoner som bor i Sverige. 
 
Sverige är ett handelsberoende land. Istället för att vi skulle sluta egna handelsavtal med andra viktiga länder, så förhandlar EU gemensamt fram avtal med andra starka ekonomier. Självklart är det mer lockande för Japan att förhandla med hela den europeiska marknaden än med en förhållandevis liten ekonomi som Sverige. En färsk studie  visar att europeiska hushåll årligen sparar 60 miljarder euro tack vare frihandel.
 
Tänk om vi alla skänkte en tanke åt Europasamarbetet nästa gång vi snubblar inom Espressohouse och köper en kaffe för 45 spänn, och som är uppdrucken 15 minuter senare?
 
 
Sverigedemokraterna (plus Medborgerlig samling och Alternativ för Sverige) vill gärna hävda att de står upp för demokratin genom att kräva att Sverige ska lämna EU. Men det svenska EU-stödet har aldrig varit så stort som nu, mätningar visar att 68 % av svenskarna tycker det är bra att Sverige är med i EU. Kanske är det den osäkra omvärlden eller Storbritanniens apokalyptiska resa mot utträde ur EU som fungerar som en påminnelse om allt det vi tagit för givet sedan vi blev en del i den europeiska gemenskapen?
 

Man kan förstås fundera över frågeställningen och vad det egentligen är man mäter. Vad vi inte vet är vad det är folk stödjer i det svenska EU-medlemskapet. Det faktum att man är positivt inställd till att vi är en del av EU, betyder naturligtvis inte att man är okritisk till det som händer på europeisk nivå. EU-politik är just politik, och beroende på ens egna ideologiska hemvist, kan man ha en hel del synpunkter på diverse beslut som fattas Europaparlamentet och det europeiska rådet. Såklart är den europeiska unionen långt ifrån ett perfekt projekt, och det behövs- precis som med allting annat- enträget arbete för att forma den framtid vi vill att EU ska ha.

Lyssna gärna på vårt avsnitt om Sverige i Europa i vår EU-podd Huvudstaden!

Själv vill jag se svenska intressen på alla olika nivåer engagera sig i det europeiska projekt vi sedan över tjugo år sedan är en del av. Fler journalister som bevakar EU-politiken och klarar att beskriva dess intrikata kopplingar till svensk politik. Fler politiker som lyckas länka samman det vi gör på lokal, regional, svensk och europeisk nivå- för att få exponentiell utväxling för den politik man verkar för. Såklart också modiga sådana, som inte bara använder EU som syndabock eller ursäkt. Fler svenskar som studerar, jobbar och reser i andra europeiska länder och inser att det är helt OK (till och med fantastiskt) att ha flera olika identitieter utan att de hotar varandra. Jag skulle också vilja se fler svenskar rösta i Europaparlamentsvalet- och att vi ställer krav på de svenskar vi väljer att företräda oss på plats i Europas hjärta. 

Att vi i Sverige ska vara positiva till EU är inget självändamål (hur är man 'positiv till Sverige' ?). Men att få så många som möjligt att vara nyfikna, vilja lära sig och förstå det sammanhang vi som svenskar ingår i är allas vårt ansvar. Vi borde göra det så enkelt och naturligt som det bara är möjligt att bli nyfiken på vår europeiska union. 

 

Kommentera

Publiceras ej