"Mitt språks gränser är min världs gränser". Så lyder ett av de mest kända citaten från den österrikiska filosofen Ludwig Wittgenstein bok Filosofiska undersökningar. Nåväl, inom lingvistiken råder sedan länge ett skyttegravskrig mellan de som anser att vår förmåga att tänka formas av vilket språk vi talar och de som menar att språk är ett uttryck för en persons natur och tankesätt.
 
Senaste språkspalten i the Economist analyserar det ekonomiska värdet av att lära sig främmande språk. Den amerikanska ekonomen Albert Saiz har tagit fram beräknat hur inkomst påverkas av språkkunskaper. För en amerikansk medelinkomsttagare ger kunskaper i främmande språk cirka 67 000 dollar över en livstid. Tyskan är det absolut mest värdefulla språket, med en livstidspremie på cirka 128 000 dollar!

Men det mest intressanta kommer i slutet av artikeln.

Listan över de rikaste länderna i världen domineras av öppna, handelsdrivna ekonomier (...) som Schweiz, Luxemburg och Singapore, där trespråkighet är vanligt, liksom de skandinaviska länderna med förträffliga engelskakunskaper. Det finns många anledningar till att dessa länder är rika. Men en stark vilja att lära känna exportmarknader och deras språk är en rimlig gissning.”

Och visst ligger vi ofta rätt bra till vad det gäller engelskan. I EF:s globala undersökning av engelskakunskaper 2012 hamnar Sverige allra högst. Men hur är det med andra språk?

Senast förra året rapporterades det om brist på tyskakunskaper i svenska näringslivet. Tyskland är vår största handelspartner, men trots det verkar vi mindre benägna att lära oss detta germanska språk. Värdet av varuexporten till Tyskland uppgick till 114,6 miljarder kronor 2012 och tyska företag etablerade i Sverige har över 71 000 anställda. Svenska företag i Tyskland sysselsätter ännu fler.

I Blekinge jobbar över 24 000 personer i företag som exporterar för över en miljon kronor till EU länder, däribland Tyskland. Det är 36 procent av alla förvärvsarbetande i länet. Sverige är ett litet exportberoende land, heter det ofta.

Blekinge är ett litet län i ett litet land. Exportberoende är bara förnamnet.

Kanske hade Wittgenstein fel. I en globaliserad värld suddas gränserna ut. Men att språkkunskaper, öppenhet och frihandel tillsammans skapar välstånd, ja, det är en rimlig gissning.

Publicerad i Blekinge Läns Tidning 26 mars 2014

http://www.blt.se/ledare-blt/andra-sprak-ar-a-och-o/

Kommentera

Publiceras ej