Idag undertecknade handelsavtalet mellan EU och Japan, det största handelsavtalet som EU någonsin ingått och kommer att omfatta 600 miljoner konsumenter och nära en tredjedel av världens BNP.  Det innebär bland annat att i princip alla tullar mellan EU och Japan försvinner, och europeiska företag får ta del av offentliga upphandlingar på den japanska marknaden. Se det här som en ständigt återkommande påminnelse om att 2018 inte enbart handlar om handelskrig och protektionism, utan också en hel del viktiga framsteg för EUs handelsagenda. Europeiska rådets ordförande, Donald Tusk, som rest till Japan för att signera avtalet, passade på att klämma in att EU-Japanavtalet visar att EU är en pålitlig global partner som tror på internationellt samarbete. 
 
För Sveriges välstånd kommer detta handelsavtal sannolikt få stor betydelse. Vi har t.ex sett att svensk export till Sydkorea ökat med 70 % sedan EU ingick handelsavtal med Sydkorea år 2011. Japan är redan idag Sveriges andra viktigaste handelspartner i Asien, så det finns goda förutsättningar för fortsatt ökning. 
 
Och om någon undrar, så är det såhär ett handelsavtal ser ut i all sin härlighet 👇
 
 
Samtidigt är det fortsatt stormigt på det utrikespolitiska och handelspolitiska havet globalt. President Trump reser från land till land och lämnar efter sig jordskalv av diverse storlekar. Som när han dök upp vid Nato-toppmötet i Bryssel och hotade med att USA skulle dra sig ur Nato. Bara för att någon timme senare freestyla en presskonferens där han aviserade att han minsann håvat in en massa miljoner från övriga Nato-länder (något som dessa omedelbart förnekade). På besök i London spädde den amerikanska presidenten på den brittiska premiärministern Theresa Mays hotade ställning genom att ösa beröm över den nyss avhoppade utrikesministern Boris Johnsons utsikter att bli nästa ledare av Storbritannien. Och så slutligen, vid det historiska mötet med Vladimir Putin (det första på 10 år) där Trump inför hela världen kritiserade USA, Hillary Clinton och det egna landets underrättelsetjänst, men envist vägrade erkänna att Ryssland på något sätt agerat felaktigt. 
 
I nästa vecka åker EU Kommissionens ordförande Juncker till Washington för att träffa President Trump. Efter en video av hans skröppliga tillstånd (sjukdom eller alkoholproblem?) blivit viral i samband med Nato-toppmötet, är det många som håller andan och ser framför sig att precis vad som helst kan hända vid mötet. EU Kommissionens ordförande bjuds till USA i kontexten av den handelskonflikt som pågår mellan EU och USA. Men efter att handelskommissionär Cecilia Malmström utan framgång redan erbjudit olika lösningar för att komma ur konflikten, är det få som tror att Juncker kommer komma tillbaka till Bryssel med någon konstruktiv väg framåt. De senaste veckorna har Donald Trump om något blivit allt hätskare i sin ton mot EU, inre minst genom att fortsätta beskylla EU för att medvetet behandla USA dåligt i handelsrelationer. Senast i veckan på en fråga om vem som är USAs största konkurrent globalt, svarade Trump att EU är en fiende: I think the European Union is a foe, what they do to us in trade. Now you wouldn’t think of the European Union but they’re a foe. 
 
en väldigt verklighetstrogen bild av en lågintensiv handelskonflikt...
 
Flera europeiska ledare har på relativt kort tid träffat Trump i Washington, och med blandat utfall. Stefan Löfvén åkte dit och passade på att beskylla alliansregeringen för dagens flyktingkris; tyska Angela Merkel förvägrades ett handslag; franske Macron såg förvånad ut när Trump körde ett power move  och verkade försöka vifta bort mjäll från hans kavaj; holländska Rutte avbröt och tillrättavisade Trump som sa att allt kommer gå bra även om vi får ett handelskrig.
 
Jean-Claude Juncker är ju också känd för att överraska andra ledare med bisarra inslag, som när han hälsade på Ungerns premiärminister Viktor Orban genom att daska honom på kinden och kalla honom diktator. Så vem vet vad som kommer hända när Trump och Juncker ses i Washington den 25 juli. Men det har redan gjorts tydligt att denna gången blir det ingen presskonferens...
 
lyssna gärna på vårt avsnitt om EU och USA i podden EU-podden Huvudstaden.
 

Kommentera

Publiceras ej