Den fria rörligheten måste bli mindre fri! Med denna uppseendeväckande rubrik i Financial Times startade Storbritanniens premiärminister David Cameron i slutet av förra året en het debatt som snabbt spridit sig i övriga Europa.
 

De nationalistiska, euroskeptiska och främlingsfientliga partierna är på frammarsch i hela EU och har kanske redan vunnit sin första seger. Plötsligt ligger diskussionen på deras planhalva. Ord som massinvandring, social turism och bidragsmissbruk används sedan Camerons artikel flitigt av de som kritiserar den fria rörligheten.

Sällan har så många felaktiga argument använts så många gånger och fått så stort genomslag.

Möjligheten att flytta mellan EU-länderna för att arbeta, studera, starta företag, söka jobb eller leva som pensionär, är en av de grundläggande rättigheterna för europeiska medborgare. Det är också den del av det europeiska medborgarskapet som har störst stöd bland européerna.

Ni kanske frågar er om detta verkligen räcker. Är principen om fri rörlighet viktigare än de problem som massinvandring, social turism och bidragsmissbruk av sluga EU-migranter för med sig?

Faktum är att de EU-medborgare som bor i annat EU-land än sitt hemland i större utsträckning har jobb än de inhemska medborgarna. De har nämligen migrerat just för att jobba. Kanske eftersom hemlandets arbetsmarknad inte erbjöd några möjligheter, kanske för att lönen inte räckte för att överleva.

Döljer det sig någonting annat bakom de hesa ropen om social turism? Är det i själva verket skam över att vi behöver andra länders medborgare för att göra de jobb som vi själva helst slipper? De som migrerat till ett annat EU-land utgör mindre än tre procent av EU:s totala befolkning. Det är svårt att ens med lupp se hur detta skulle kunna kallas massmigration, men trots det används detta begrepp alltmer för att beskriva den situation vi nu befinner oss i.

Mitt i allt detta förväntas 500 miljoner européer (eller åtminstone ca 40 procent av de röstberättigade) snart gå till val och rösta om EU:s framtid. I mångt och mycket står valet mellan en mer eller mindre fri europeisk framtid. När flera EU-länder gör gemensam sak med mörka krafter för att ge olika européer olika rättigheter beroende på nationalitet. Ja, då finns det inte mycket frihet kvar att tala om.

Publicerades i Blekinge Läns Tidning 20 februari 2014 
http://www.blt.se/ledare-blt/de-flyttar-for-att-jobba/

Kommentera

Publiceras ej